Relații publice, influențare vs. manipulare

Relații publice. Când vorbim despre PR ne referim la influențarea, implicarea și construirea unei relații cu potențialii clienți ori parteneri de afaceri, pe o multitudine de platforme. Scopul? Modelarea percepției pe care aceștia și-o fac despre organizație.

Potrivit The Public Relations Society of America, relațiile publice sunt un proces de comunicare strategică care construiește relații reciproc avantajoase între organizații și publicul lor. Rețineți “o relație reciproc avantajoasă“. Da, relațiile publice implică influențarea și modelarea percepției publice, dar nicio relație reciproc avantajoasă nu este construită pe mușamalizări, jumătăți de adevăr și manipulare.

Relații publice ≠  Altă întrebare!

Poate fi dificil să îți convingi șeful sau clientul să fie transparent atunci când se confruntă cu o criză și se teme de reacțiile publice. Dar minciuna nu este niciodată o strategie bună. Ca fost jurnalist am asistat la numeroase astfel de situații. Dacă purtătorul de cuvânt se ferea de întrebări și oferea răspunsuri vagi ori monosilabice, un lucru era extrem de clar: organizația/instituția nu dorea ca publicul să știe adevărul. Urmau investigații, dezvăluiri pe surse, dezbateri televizate în care se analizau diferite scenarii. În loc ca situația să fie aplanată, criza se extindea, lua amploare.

Este și cazul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, care a ajuns viral pe internet cu sintagma ,,Altă întrebare!”, asta după ce a refuzat în repetate rânduri să răspundă întrebărilor formulate de jurnaliști într-o conferință de presă.

Atunci când strategia de comunicare a unui oficial ales sau a unei corporații este de a induce în eroare propriul public, nu vorbim de PR, ci de o strategie de comunicare prost gândită și implementată. Consilierii de comunicare pricepuți și onești au ca obiectiv câștigarea încrederii și respectului persoanelor pe care organizația/alesul/instituția trebuie să le atingă, să le influențeze și să le inspire. Asta înseamnă relații publice.

Relații publice ≠ Advertising

Simt să evidențiez însă un alt aspect extrem de important în ceea ce privește activitatea celor care se ocupă de acest domeniu. Scopul firmelor de PR este de a pune într-o lumină favorabilă și precisă companiile – despre ce este vorba, în ce fel sunt diferite și de ce sunt un bun necesar. Cu toate acestea, relațiile publice nu înseamnă advertising. Publicitatea se referă în principal la vânzarea de produse sau servicii prin intermediul mesajelor media plătite. Relațiile publice reprezintă o atenție favorabilă, câștigată prin construirea unei reputații. Specialistul PR lucrează pentru crearea și menținerea unei relații pozitive cu cei care controlează accesul la mass-media.

Relațiile publice se pot manifesta sub forma:

  • unei povești despre dumneavoastră ori despre companie, pe blogul unui freelancer/jurnalist/agenție media
  • unei rețele de socializare angajantă care construiește în mod constant brandul și reputația;
  • unui conținut creativ și a unei prezentări ale site-ului web care ajută la consolidarea brandului dvs.
  • unor comunicate de presă care împărtășesc noutățile companiei dumneavoastră;
  • unor buletine informative electronice distribuite către publicul cheie;
  • includerii în povești media aflate deja în lucru în care sunteți citat ca expert.

Dacă lucrați în domeniul sănătății, al turismului, educației, profesiilor liberale ori în alte domenii profesionale și aveți nevoie de ajutor în construirea unei campanie de PR sau social media, contactați INA communication.

 

Leave A Reply